Det finnes ikke noe slikt som «full data sikkerhet».

Dine alternativer er kun å gjøre det vanskeligere. Intet er helt sikkert.

En dansk slektning som skulle opp i retten på nittitallet, - opplevde at motparten som var tiltalt for svindel, hacket seg inn i hans datamaskin for å finne opplysninger som kunne brukes. 

Kjeltringen lyktes, men innbruddet ble også oppdaget, da kjeltringen gjorde den samme feilen som alle uprofesjonelle kjeltringer: Han klarte ikke å holde kjeft om opplysninger han hadde funnet, - før saken skulle opp i retten! 

Punkt 1 er å være skeptisk til all e-post hvor du ikke kjenner motparten. Det er klart bedre å slette en for mye, enn en for lite. Som data paranoid har jeg aldri hatt virus på maskinen, men jeg har hjulpet andre. En måtte skaffe seg ny maskin pga av et særdeles ondsinnet virus. 

Punkt 2. Anti virus program er helt essensielt for den normale bruker. Det luker ut det aller meste, men det hindrer ikke data innbrudd. Det hindrer derimot trojanske hingster og annet utøy.

Punkt 3. Er du like paranoid som meg bør du vurdere kommunikasjon via VPN. Da skjules din ID i mye større grad på nettet. Det også viktig å bruke dette på andre medier som nettbrett og mobil, om du lar disse kommunisere med hverandre.

Punkt 4. Det sikreste er penn og papir. Ikke like utadvendt som Feijsbukk, men «sikkert som banken». 

Har du pengene dine i banken forresten, eller er du en av dem som har et lager av dem hjemme? 

Det vil bli flere av oss i tiden som kommer. Banker var trygge, og i Norge garanterer Staten for dine innskudd oppad til kr. 2 mill. pr. bank. Husk at garantien gjelder grunnkapitalen i banken, så flere konti i filialer er som å gi til skatten din til bistand. Det kan havne hos en aller annen despot.